Triatlon Eeklo door de ogen van newbie Thomas

Er stond opnieuw een mooie delegatie van MTV aan de start van de Van den Braembussche triatlon in Eeklo. Onder hen ook nieuw lid Thomas Vermeulen. Dit is hoe hij de wedstrijd beleefde.

Nadat Sven Basslé me eind 2022 overtuigd had om samen te starten met triatlon en we via Giancarlo bij de MTV-familie waren terecht gekomen stond de Van den Braembussche triatlon met stip aangeduid op de kalender.

Firsts

De afgelopen maanden werden gekenmerkt door eerste keren: de eerste keer zwemtraining (met Jack), de eerste keer looptraining (met Bert), de eerste keer lopen na al te hebben gefietst, de eerste keer triatlon, de eerste keer in open water zwemmen (op een BK dan nog wel), de eerste keer parcours verkennen, de eerste keer een kwart triatlon, …

Na dit weekend kan ik daar nog aan toevoegen: de eerste keer helpen bij de opbouw van een triatlonwedstrijd en de eerste keer een triatlon zonder stayeren.

Voorbereiding

Ik had al vernomen dat Philippe en vele anderen veel tijd steken in het organiseren van de wedstrijd maar dat werd me pas echt duidelijk toen ik zaterdagvoormiddag ging helpen bij de opbouw van de locatie. Sponsoring, materiaal voor de aankomst- en wisselzone, aanvragen vergunningen, goodiebags voor alle deelnemers, seingevers, inrichten van de startzone, voldoende bevoorrading/verfrissing voorzien langs het loopparcours …

Ik vergeet ongetwijfeld veel meer zaken dan ik heb opgenoemd. Het was mooi om te zien hoe leden, oud-leden en sympathisanten de dagen voordien vakkundig worden aangestuurd zodat alles loopt zoals een geoliede machine.

Mijn persoonlijke voorbereiding voor de wedstrijd lijkt plots peanuts in verhouding! Bij deze mijn oprechte dank aan iedereen die hier aan heeft meegewerkt!

Race day

Zondag was het dan eindelijk zover, race day!

Zoals verwacht mochten we niet zwemmen in wetsuit vanwege het ‘warme’ water. Voor mijn zwemtijd was dit geen goed nieuws, al was plezier maken toch de eerste prioriteit. Bij de start nog even tijd voor een MTV-groepsfoto – we waren met meer dan 20 MTV’ers – en voorbespreking en toen ging de eerste wave al van start!

Zelf zat ik in de tweede wave, het leek me als mindere zwemmer handig om te starten in een kleinere groep. Na 5 minuten was het aan mijn beurt en kon de race beginnen. Tijdens het zwemmen bleven Claudio, Maarten en ikzelf steeds in elkaars buurt, als MTV-blok, we kwamen dan ook gezamenlijk uit het water.

Op de fiets had ik onmiddellijk een goed gevoel, ondanks dat het pas de 3de maal was dat ik buiten reed op een tijdritfiets. Na 5 minuten stak er mij wel een straaljager voorbij, genaamd Thomas Faict. Hij had bij de start nochtans aangegeven om rustig te starten met fietsen, ieder zijn eigen definitie van rustig 😉 Mede dankzij de aanmoedigingen van het publiek kon ik een mooi tempo aanhouden en wat mensen inhalen, onder wie helaas ook wat MTV’ers met pech.

Na 40 kilometer zat mijn favoriete onderdeel er helaas al op en mocht ik mij klaarmaken voor 10 kilometer lopen in de loden hitte. Gelukkig had de organisatie geanticipeerd op de omstandigheden en waren er voldoende verfrissingsmogelijkheden en bevoorradingen. Bij de eerste bevoorradingspost kreeg ik dan nog eens drinken van Lindsay, mijn vriendin, wat voor een extra boost zorgde. De aanmoedigingen van zowel publiek als sportende MTV’ers gaf een kick waardoor ik mijn 2de beste 10 kilometer ooit heb gelopen en zeer tevreden over de finish kwam.

Happy end

Daar stond al een ganse delegatie ploeggenoten die hun opdracht hadden volbracht, we bleven daar nog even staan tot iedereen van de club was toegekomen waarna iedereen wat verfrissing opzocht.

Na de podiumceremonie, waar Silke zich profileerde als perfecte host, werd nogmaals duidelijk hoeveel mensen MTV ondersteunen. In een mum van tijd werd een groot deel van het terrein opgeruimd waarna alle vrijwilligers nog werden verwend met frietjes, ook daar werd aan gedacht!

Vanuit mijn standpunt kan ik niet anders dan zeggen dat dit een zeer geslaagde editie was, zowel op persoonlijk als organisatorisch vlak. Ik heb genoten van begin tot eind, dit smaakt alleszins naar meer, op naar de volgende!

Thomas Vermeulen

Alle uitslagen