De triatlon, pardon, duatlon van Luxemburg

Luxemburg is een schitterende fietsstreek met zachtgroene glooiende heuvels als de volumineuze boezem van een vrouw. Een prachtig decor waar onze 8 deelnemende MTVers op 18 juni hun hart mochten ophalen. En ok, het Ironmancircuit is duur. En ja, het weer viel tegen. En het werd uiteindelijk een duatlon in plaats van een triatlon door de sterke stroming van de Moezel. Maar wat een fantastisch clubweekend alweer!

Er komt wel wat geregel kijken bij zo’n Ironman. Ook al is het dan maar een 70.3 (halve triatlon). De dag voor de wedstrijd waren we verplicht onze fietsen en zakken voor de wisselzone al in te checken. Helaas regende het af en toe oude wijven. En van de organisatie uit waren geen beschermde zakken voorzien voor de fietsen om de nacht door te komen. Joeri Erler die toch zelf wat zakken over zijn fietsen wou draperen, kreeg van een toezichter te horen dat ze eraf zouden genomen worden. Hij had beter toch zijn zin doorgedreven, want de ochtend erna, bleken veel fietsen wel nog toegedekt.

Ook tijdens de wedstrijddag bleef het niet droog. Regelmatig kregen we zowel tijdens het fietsen als het lopen een bui over ons heen. Het zorgt er alleen maar voor dat het waterpeil van de Moezel hoog bleef. Een blik op de sterke stroming – zelfs een voortploeterende zwaan leek stroomafwaarts ineen een op hol geslagen motorboot – leerde ons dat zwemmen inderdaad geen optie was. Misschien dat Pieter Timmers stroomopwaarts nog een meter vooruit zou geraken, maar wij waren blij dat we er ons niet aan moesten wagen.

Doordat het zwemstuk vervangen was door een extra looplus van amper 5,5km lag het deelnemersveld bij het begin van het fietsen niet heel ver uit mekaar. Dat leverde grote stayerende groepen op. Af en toe schuurde de jury op een motor voorbij, maar die zag er geen beginnen aan om orde te scheppen.

Fietsen deden we over één lange lus van 90km. De eerste 35km waren vlak, langs de oevers van de Moezel met zicht op een lang lint van wijngaarden. Eenmaal in de heuvelzone kregen we een andere kant van Luxemburg (en een stukje Frankrijk) te zien. Een decor met zacht oplopende hellingen en af en toe een steilere afdaling die door de regen best niet voluit genomen werd. In de dorpjes werd je getrakteerd op een wave van supporters. En voor de bevoorradingen kon je al rijdend je hand uitsteken om een verse bidon of een energiereep aan te nemen. Luxe.

Jammer voor Ward Goethals reed hij lek en bleek hij ook nog eens de verkeerde binnenband mee te hebben. Na 20 minuten wortel schieten, kreeg hij van een toeschouwer die toevallig ook met zijn tijdritfiets was komen kijken, de goeie band aangereikt. De wedstrijd was nog niet verloren maar kostbare tijd wel.

Voor de afsluitende halve marathon moesten vier lussen van 5km overwonnen worden langs de Moezel. Tof vooral voor onze supporters Charlotte, Gino, Sandra en de pa van Jurrie die ons vaak te zien kregen. Leuk ook dat je mekaar vaak onderweg kruist en elkaar kan aanmoedigen. Gaandeweg werden de grimassen op de gezichten doorgroefd. De energietank liep leeg, de benen vol. Een paar van ons moesten soms stoppen om de krampen eruit te stretchen. Ook ikzelf kampte de tien laatste kilometer met verkrampte billen van beton, waardoor ik (te) lang onderweg was. Maar niemand van de club gaf op. Waar zijn die handjes?!

Bij het uitchecken bleek zowel bij mij als bij Bavo een zak met spullen foetsie. Een andere deelnemer had zich ongetwijfeld van zak vergist. Gelukkig werd aan de uitgang elke nummer op elke zak goed gecontroleerd en moesten de snoodaards die verkeerde zakken terughangen. Helaas namen ze niet de moeite ze op de juiste plaats terug te hangen. Begin maar te zoeken in een rek met 2000 nummers. Na veel geduld konden Bavo en ik onze zakken toch nog recupereren.

Het merendeel van de groep logeerde samen in een hotel net over de Duitse grens. Over de afterparty hebben we het hier niet. What happens in Nittel, stays in Nittel!

Groetjes, Joyce

De uitslagen:

 

Jurrie Van Waeyenberghe      4h16      62e (14e in zijn categorie en slechts 24 minuten na Frederik Van Lierde!)

Bavo Sierens                           4h23      106e (20e in zijn categorie)

Maarten De Reu                     4h50      461e (83e in zijn categorie)

Ward Goethals                       4h55      552e (95 in zijn categorie)

Joeri Erler                                 5h04      712e (88e in zijn categorie)

Mario Coryn                            5h14      888e (125e in zijn categorie)

Joyce Verdonck                       6h19      1499e (32e in haar categorie)

Francky De Loose                   6h24      1528e (145e in zijn categorie)