Bloedheet in Oudenaarde

De Triatlon van Vlaanderen in Oudenaarde is veruit de zwaarste kwarttriatlon in onze streek. Bovendien serveerden ze dit jaar ook nog eens bloedhete temperaturen. Een cocktail die het uiterste vroeg van onze 12 MTVers aan de start. Een verslag van Joyce:

Laat ons even alternatieve prijzen in het leven roepen, dan bekronen we alvast deze deelnemers:

Bavo, beste fietstijd bij de atleten zonder geschoren benen (13e fietstijd overall)

Joyce, meest verzamelde dazensteken tijdens een triatlon. (ééntje in Eeklo en twee in Oudenaarde)

Thomas, de man met de meeste progressie en volgens sommige MTV-tongen hét aanstormende talent binnen onze club (wel gezegd na het nuttigen van enkele glazen verkoeling achteraf)

MTV: langst nablijvende club op de terrasjes van de Markt van Oudenaarde

 

Maar bon, nu het échte verslag. Het was slikken aan de inschrijvingen. Het water van de Donk was te warm. 22,7 graden. Wetsuit verboden dus. Met gevloek en lichte paniek bij de mindere zwemmers (mezelf incluis) tot gevolg. Bovendien was het zwemparcours ook nog een flink stuk langer dan de beloofde 1000m, wat de tijden alleen maar nadelig deed uitvallen.

De warmte op zondag 10 juli zorgde voor nog bijkomende problemen. Na het zwemparcours moest ruim 500m gelopen worden tot de wisselzone. Over hete asfalt. Op blote voeten. Tenzij je loopschoenen had meegenomen om het stuk te overbruggen. Het mocht voor een keertje van de organisatie, wegens het warme weer. Maar dat was een last-minute call en bijna niemand was van die nieuwe regel op de hoogte. Aiaiaiai dus naar de wisselzone.

Het fietsen over de hellingen van de Vlaamse Ardennen voelde aan alsof je in een sauna op rollen reed terwijl iemand zijn best deed om je achteruit te trekken. Ik was blij dat ik het parcours nog eens was gaan verkennen. Je haalde de atleten die dat niet hadden gedaan er zo uit. Na een scherpe bocht bijna stilstaan met schakelproblemen omdat ze geen helling hadden verwacht. Of bij een flauwe bocht in een afdaling in de remmen gaan. Twee keer zag ik een fietser voor me verkeerd rijden. Het parcours was nochtans duidelijk uitgepijld.

Ik vond het fietsen best gevaarlijk. Ondermeer omdat ik af en toe fietsers in de andere richting tegenkwam, wat schrikken is in een volle afdaling. Of cowboys van autobestuurders die de seingevers als overbodige attributen beschouwden en zich toch op het parcours waagden. Eén seingever werd zelfs aangereden door een bestuurder “die dringend naar een feestje moest” en moest met een verbrijzeld onderbeen naar het ziekenhuis. Ik heb de man zien liggen op een brancard. Wat er gebeurd was, heb ik pas achteraf vernomen.

Ik had twee bidons mee van 750ml en die waren alletwee uit toen ik de wisselzone indook. Achteraf hoorde ik zeggen dat de organisatie bij de zwemstart had meegedeeld dat toeschouwers uitzonderlijk mochten bevoorraden bij deze hitte. Beetje laat om dat mee te delen. Krijg het dan nog maar met je vrienden of familie geregeld…

Het loopgedeelte. Geen 10, maar 11km lang. Omdat er werken in de buurt van de Markt van Oudenaarde bezig zijn, was het loopparcours grotendeels vernieuwd. Een deel liep opnieuw langs de Donk. Maar ervoor en erna was compleet vernieuwd  en lastiger dan vroeger. De twee bevooradingen op een lus van 5,5km waren onvoldoende. Ik zag veel mensen aan de kant staan stretchen met krampen. Duizelig wandelen. Strompelen. Ook ik voelde mijn tempo elke minuut zakken. Bij de laatste post stond iemand met een lans de deelnemers af te koelen. Ik ben gestopt, heb teken gedaan “kom maar op” als ware het een wet t-shirt contest. Zeiknat maar verkoeld kon ik de laatste 3km tegemoet gaan. De laatste km zeverde ik nog wat met een andere strompelde sakker. Hij droomde van een fris pintje. Ik van ice-t en een stuk watermeloen. En zeven dagen platte rust.

31e: Bavo Sierens 2h36:01

48e: Thomas De Meyer 2h42:55

78e: Bram Vermeulen 2h48:30

82e: Ward Goethals 2h48:58

94e: Stefan Van Theemsche 2h50:59

107e: Piet Van Ruyskensvelde 2h51:58

156e: Bart De Decker 2h59:46

177e: Maarten De Reu 3h03:12

269e: Giancarlo Rangan 3h17:31

311e: Joyce Verdonck 3h32:54

322e: Francky De Loose 3h36:57

DNF: Martin Vervaet (lekke band)