Afzien en amuseleute op BK Ploegentriatlon in Doornik

Nieuwe bezems vegen mooi. En nieuwe kleren doen triatleten blinken in hun vel. Drie ploegen mochten onze nieuwe MTV-outfit showen op het BK Ploegentriatlon in Doornik. Dit is het verslag van Bert.

Op 1 mei stond er traditioneel (alhoewel, wat is traditioneel na een door corona geannuleerde editie in 2020 en een uitgestelde editie van 2021 naar september) de start van het triatlonseizoen gepland met de Belgische kampioenschappen ploegentriatlon in Doornik. Met twee herenploegen en een damesploeg was MTV sterk vertegenwoordigd. Ondanks het mooie weer, werd er twee uur voor de start beslist dat het zwemonderdeel in de ochtend in het zwembad zou plaatsvinden wegens te koud. Kevin was hier blij mee, de rest had toch liever in open water gezwommen.

MTV Snipers

Om 10u45 stond de start gepland van de MTV Snipers. Even wat hectiek voor de start: Claudio moest nog een tussensprintje plaatsen om zijn fietsschoenen tijdig in de wisselzone te krijgen. Gelukkig verliep het zwemonderdeel zelf wel soepel en konden de Snipers voltallig aan het fietsonderdeel beginnen. Helaas, een lekke band voor Philippe in de eerste bocht van het parcours herleidde het team al snel naar zes atleten. “Liever een platte band dan een valpartij”, kon hij gelukkig snel relativeren. Domien toonde zich beresterk in het fietsen en nam het grootste deel van het kopwerk voor zijn rekening. Ook de rest draaide vlot mee waardoor de gemiddelde snelheid over de 20 kilometer ruim de 37 km/u overschreed. Na nog eens 6 kilometer lopen, kwamen Paz, John, Arjen, Domien, Claudio en Kevin over de finish met een tijd van 1:16:41. Goed voor een mooie 94e plaats op 177 ploegen in het algemene klassement.

MTV Stormtroopers

Een halfuurtje later mochten ook de MTV Stormtroopers aan hun wedstrijd beginnen. Ward nam bij het zwemmen de kop voor zijn rekening, en na 16 lengtes van 33 meter, kon ook voor hen het fietsonderdeel beginnen. Simon, die ten opzichte van vorig jaar met een beduidend betere zwemtechniek (credits naar Willem) en zwemconditie aan de start kwam en relatief eenvoudig kon volgen in het zwemmen, was enorm sterk in het fietsen. Het was soms harken om in het wiel te blijven. Hij en Ward waren dan ook verantwoordelijk voor 75 à 80 procent van het kopwerk. Na een kleine 20 kilometer fietsen, toonde de teller een gemiddelde van 39,3 km/u aan en kon de tweede wissel plaatsvinden. Hier werd behoorlijk wat tijd verloren. Misschien toch eens kijken om snelveters aan te schaffen, Bram en Bert? De bedoeling was om bij het looponderdeel onder de 4 minuten de kilometer te lopen. Een sterke Kenneth en Simon bepaalden het tempo en dit was zelfs nog een stuk sneller. Garmin gaf 3.45min/km aan. Bavo en Ben moesten na drie kilometer toch een klein gaatje laten, waardoor Bram, die het ook moeilijk begon te krijgen op de korte klim, verplicht was om als 5e man te blijven aanhaken. Bram toonde zijn doorzettingsvermogen waardoor het tempo kon worden aangehouden en gefinisht werd in in 1:07:33. Goed voor een 42e plaats. Bavo en Ben hadden nog een hoog looptempo aangehouden en kwamen een 20-tal tellen later binnen.

MTV Ladies

De dames die in de namiddag van start gingen mochten wel in het meer zwemmen. Voor Silke, voor wie het de eerste keer was in open water én met wetsuit, was het logischerwijze even zoeken naar het juiste tempo en de juiste techniek. Uiteindelijk kwamen ze met de nodige aanmoedigen het water uit om op de fiets te springen. Toch wel knap Silke, om dit te voltooien zonder enige open waterervaring. Tijdens het fietsen werd het goeie humeur teruggevonden en werd er stevig rondgedraaid. Na nog eens twee rondjes lopen, kwamen Annelore, Nikki en Silke binnen na 1:35:29. Goed voor een knappe 46e plaats op 62 damesploegen en met veel potentieel naar de toekomst toe.

Een hoop knappe prestaties die alleen maar mogelijk waren door de vele aanwezige MTV-supporters. Wat maakt het toch steeds een groot verschil wanneer je aan de kant aanmoedigingen hoort van enthousiaste supporters die (sommigen zelfs met de fiets) kilometers afstand afgelegd hadden om hun ploeggenoten aan te vuren. Een hele mooie dag dus voor de Meetjeslandse Triathlonvereniging. Dit belooft alleen maar goeds voor de rest van het seizoen!

Bert, een trotse MTV’er