Beachboys op Triatlon Brouwersdam

Als afsluiter van het seizoen kozen enkele leden voor een wedstrijd buiten de landsgrens. Het werd de Triatlon van Brouwersdam. Bij heerlijk nazomerweer en een fantastisch strand, liep de après een beetje uit. Ben brengt verslag uit.

 

In het voorjaar viel een uitnodiging voor een triathlon in het buitenland, maar toch in het thuisland van MTV’er Paz, in de Whatsapp-bus. Het moeten niet altijd exotische locaties zijn, ook de Nederlandse Brouwersdam heeft veel te bieden. Een 6-tal MTVers besluiten zich in te schrijven. Vol enthousiasme en zoals een deelnemer aan het wereldkampioenschap betaamt, schrijft Ward zich in voor de PRO-reeks die start op 09:00. De andere MTVers zijn iets terughoudender en verkiezen om in de recreatieve reeks in te schrijven. Echte kampioenen herken je aan hun flexibiliteit, Ward bezwijkt aan de groepsdruk en uiteindelijk staan we met 6 MTVers aan de start van de recreatieve reeks om 9.10 uur.

Vroege vogels

Van start gaan om 9.10 uur in Ouddorp, betekent vroeg uit te veren. Om 5.45 uur vertrekken we richting Zeil- en surfcentrum Brouwersdam. Wanneer de zon net opkomt, komen we aan op een aangename plek tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. In diezelfde regio wordt jaarlijks ook het Nederlands Kampioenschap tegenwindfietsen georganiseerd, maar een vinger in de lucht leert ons al snel dat we hiervan gelukkig gespaard zullen blijven. Alhoewel, windstil is het daar weliswaar nooit, maar toch een opsteker voor de moraal en het doet onszelf nog eens de vraag stellen waarom we dan eigenlijk niet met de PRO’s te water gaan.

Voor een tweede startwissel is het te laat. We halen onze fluogele badmuts af en spelden de nodige nummers op. De spanning laat zich toch wat voelen, het competitiebeest wordt langzaam wakker en dan wordt er al eens gedacht aan sabotage. Gelukkig is MTV bovenal een vriendengroep die samen sport, dus die sabotagegedachten worden al snel aan de kant geschoven en maken plaats voor samenhorigheid en team spirit. De reeds opgelopen (sabotage)schade wordt snel met wat ducttape professioneel weggemoffeld. (Bens beugels bleken wat los te zitten. Een van de teamies heeft die door ze vaster te willen zetten, de draad kapot gedraaid. Ben moest verder met losse beugels, n.v.d.r.)

De sfeer is opperbest. Nog snel een groepsfoto met de cadeau gekregen gourmetspatel en we zijn klaar om alles naar de wisselzone te brengen. Tip & Tricks voor een vlotte wissel worden uitgewisseld en mooi op tijd zijn we klaar om naar de start te vertrekken.

Zout water

Tien minuten na de PRO’s klink het startsignaal voor onze reeks. Broederlijk starten we in elkaars buurt aan onze kilometer zwemmen. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa. We brengen zo alvast ons zoutgehalte voor de rest van de dag op orde. Laat de zon maar komen, we zweten het er wel terug uit. Iedereen raakt vlot uit het water. Niet iedereen raakt vlot uit de wetsuit, maar gelukkig waren Bram en Bavo in elkaars buurt gebleven bij het zwemmen zodat Bavo zijn vriend Bram kon helpen bij het uittrekken van de wetsuit.

Op naar het fietsen. Vier plaatselijke rondes van 20 kilometer. Dat wil zeggen 10 kilometer meewind en 10 kilometer tegenwind. De volgorde van zwemmen wordt tijdens het fietsen gerespecteerd tot El Tractor (Maarten) het voelt kriebelen en me rustig peddelend voorbijsteekt. Maarten roept me snel nog wat tips toe om te versnellen, maar ik vind de 40 km/u die ik rijd toch meer dan voldoende.

Podium of toch niet?

Geen ongelukken, geen materiaalpech, dankzij de ducttape, en na 80 kilometer rechtdoor rijden op en onder de dijk/dam, kan er gewisseld worden naar het lopen. Voor dit onderdeel zijn er twee rondes van 5 kilometer af te werken. Door het compacte parcours, zijn er voldoende mogelijkheden om elkaar tijdens het lopen aan te moedigen om sneller of net trager te lopen. Tijdens de laatste ronde komt de zon steeds uitdrukkelijker door de wolken priemen en wordt het uiteindelijk toch nog een warm laatste uur. In een stralende zon lopen we over de finish en wachten we elkaar op in de atletenzone. Snel worden de toptijden op het uitslagenbord afgelezen en gememoriseerd. Tot Ward plots realiseert dat Bavo in zijn leeftijdsklasse de tweede tijd van de recreanten afklokt. Dat is een podiumplaats! Dit willen we absoluut niet missen, dus we blijven rond het podium hangen tot de prijsuitreiking. Door truitjes wisselen, zorgen we ervoor dat Bavo de juiste combinatie van clubkledij aanheeft. Deze styling leidt onze aandacht net iets te veel af, waardoor we ons toch rijkelijk laat realiseren dat er geen apart podium is voor recreanten … Onze trots maakt plaats voor een enorme ontgoocheling, waardoor we beslissen om dan toch maar met ons zessen samen het podium te veroveren voor een groepsfoto.

Ondertussen is de zon er volledig doorgekomen. Met onze voeten in het zand genieten we van de mooie omgeving, de windsurfers en de zeelucht. Nog snel even een plaatselijke toko bezoeken voor een frietje en dan vertrekken we tevreden naar België terug. Mijn tweede officiële triatlon was de eerste waarbij ook andere MTV’ers aan de start stonden. Op zulke momenten weet je toch dat ook triatlon een teamsport kan zijn.